top of page

Vad är egentligen stress? Och kan man göra något åt det?


Det flesta kroniska sjukdomarna som finns i dag kommer av stress.


Det är sant. När vi blir stressade så sätter hjärnan in ett läge, att fly eller slåss. Det är bra vid fara, men sen så ska vagusnerven gå in och lugna oss när faran är över. Men vad händer om den inte gör det?

Jo, då blir vi spända i musklerna, spänner käken, drar upp axlarna, får huvudvärk, ont i axlar och nacke, känner oss stressade och blir lättirriterade. Vi kan bli arga, deprimerade, får ångest och vi kan få svårt att sova.


Vad händer om vi inte får bort stressen och alla spänningar?

Det är då vårt tillstånd blir kroniskt. Vi kan få alla möjliga sjukdomar, som är skapade av stress i kroppen. Får vi inte en sjukdom så får vi kronisk värk som till exempel fibromyalgi.


Vetenskapen har gått framåt.


Nu har vetenskapen kommit fram till att kropp och själ hör ihop. Om inte själen mår bra så syns och märks det snart på kroppen.

De har också kommit fram till att hjärnan inte kan skilja på vad som är verklighet eller vad som är ren fantasi.


Och det är nu det blir intressant. För det är dina egna tankar som skapar stressen och dina tankar skapas av din yttre miljö, så som föräldrar, vänner, massmedia, skolor, arbetsplatsen, förhållande, jobbig barndom, trauman och händelser runt omkring dig. Så om du hela tiden till exempel läser /ser negativa nyheter under en längre period, så skapar det stress i din kropp...du kanske blir både arg och rädd av att läsa nyheter. Din kropp går in i ett försvarsläge, adrenalinet pumpar runt i din kropp, fly eller slåss är det som gäller nu. Du känner ångest, du får lätt panik.


Du pratar om negativa saker som du har hört eller varit med om eller läst om, du ältar. Samma tankar, blir samma känslor, du gör samma saker varje dag, du önskar att det vore annorlunda. men samma tankar skapar samma känslor, som blir samma resultat, inget förändras förutom att du mår sämre i både kropp och själ-Och efter några månader, år i det här tillståndet så får du problem med kroppen.


Vad händer om du gör tvärtom?

Det är nu det blir lätt men samtidigt lite svårt. För du behöver nämligen bryta dina vanor och dina tankar.

Jag kommer att gå in djupare på det här under året med att kunna erbjuda kurser i hur man kopplar om sin hjärna och kommer bort från negativa spiraler och får ett hälsosammare liv.

När det dyker upp negativa tankar, som oro, stress, kontrollbehov. Bli medvetna om dem och bryt ditt tänkande. Börja tänka på något positiv. Vem önskar du att du var? Blunda och tänk på hur livet skulle kunna vara om du tar bort alla om och alla dina negativa tankar om dig själv.

Bli den personen som du vill. Tänk på hur du inte vill vara och sedan på hur du vill vara. Sätt på lugn musik och fantisera ihop hur ditt nya jag skulle vara i framtiden och lev redan nu som om du är där.
OBS! Du ska inte sluta att gå till din läkare eller sluta med dina mediciner utan att rådfråga din doktor först.


Comentários


bottom of page